Zoetermeer, 15 december 2008 – De MobileTrack GPS oplossingen voor het lokaliseren van Alzheimer dementie cliënten worden wetenschappelijk onderzocht.

MobileTrack GPS oplossingen zoals de Zorgriem en PeopleTracker worden door mantelzorgers, familieleden en vrienden al geruime tijd gebruikt voor familieleden met Alzheimer dementie die de weg kwijt of zoek raken. Vanuit de praktijk zijn de reacties van de eindgebruikers voor dit speciaal ontwikkelde systeem voor Alzheimer dementie positief.

Een relaas van familie Zoetemeijer uit Dordrecht. Toen Arie Zoetemeijer, voormalig directeur van het Dordtse zorgcentrum Vreedonk, in 2000 van de dokter hoorde dat hij de ziekte van Alzheimer heeft, sloot hij zich twee dagen op in zijn slaapkamer. Hij was razend. ,,Ik was boos op God,’’ blikt hij terug. Arie heeft zich na een innerlijke worsteling verzoend met zijn ziekte, maar de wereld is sindsdien veel kleiner geworden. De GPS oplossingen geven hem en zijn vrouw sinds een paar maanden wat vrijheid terug. De zendertjes geven het echtpaar de mogelijkheid om zo nu en dan onafhankelijk van elkaar te bewegen. Arie, die ondanks zijn ziekte nog redelijk zelfstandig is, kan in ieder geval solo een wandelingetje maken rond zijn woning.

Via een satellietverbinding is thuis op de laptop te zien waar hij is. Het signaal is tot op vijf meter nauwkeurig. ,,GPSvrijheid wordt het systeem ook wel genoemd,’’ zegt zijn echtgenote Ina, terwijl ze de laptop op de eettafel openklapt. ,,Desnoods is hij wereldwijd te volgen.’’ Ze wijst naar het scherm waar een stippeltje oplicht op de stratenplattegrond. Het stippeltje is haar man. ,,Zo zie ik waar hij loopt.’’

Het systeem geeft de Alzheimerpatiënt niet alleen vrijheid, het geeft thuis ook rust. Zoetemeijer en zijn vrouw weten zeker dat hij nooit zal verdwalen. Mocht hij in de war raken, dan vindt het thuisfront hem altijd en snel terug. ,,Laatst was hij bij de Krispijntunnel,’’ zegt zijn echtgenote. ,,Ik zei: ‘Je moet echt terug!’ En dan komt hij terug.’’

Naast de positieve praktijk ervaringen van eindgebruikers gaat het Trimbos Instituut in samenwerking met Zorgbelang Zuid-Holland Zuid, thuiszorgorganisatie Internos, Zorggroep Rivas, de Stichting Welzijn Ouderen Zwijndrecht en vier zorgcentra, wetenschappelijk onderzoek doen naar de ervaringen met de Zorgriem en PeopleTracker GPS oplossingen.

Thuiszorgorganisatie Internos heeft hoge verwachtingen. Vooral de familie van thuiswonende patiënten zou baat kunnen hebben bij het gps-apparaat. Volgens cijfers van Alzheimer Nederland lijden 270.000 Nederlanders aan dementie. Van hen woont 70 procent thuis, waar zij worden verzorgd door naaste familie.

Voor meer informatie en mogelijkheden kunt u telefonisch (079-3716187) of via email info@mobiletrack.nl contact opnemen met MobileTrack.

MobileTrack BV

Bezoekadres:
Boerhaavelaan 24-26
2713 HX Zoetermeer
The Netherlands

Postadres:
Postbus 614
2700 AP Zoetermeer
The Netherlands

Telefoon: +31 (0)79-3716187
Fax: +31 (0)84-7219531

Contact 
MobileTrack BV
Telefoon: 079-371687
E-mail: info@mobiletrack.nl

 

Over MobileTrack BV 
MobileTrack is een belangrijke speler in Solutions Consultancy, Location Based Services (LBS) en Track & Tracé oplossingen op basis van diverse technologieën zoals GPS, RFID en Mobiele Data. Zij zijn hardware onafhankelijk en leveren diensten op het gebied van fleet-management, beveiliging, zorg en overige Track en Tracé gerelateerde diensten. MobileTrack klanten zijn actief in diverse markten, zoals transport, vervoer, verhuur, overheid, beveiliging en zorg. Speciaal voor de zorg- en beveiligingsmarkt zijn er succesvolle totale mobiele GPS alarmering en diensten ontwikkeld. Meer informatie is beschikbaar via de website: www.mobiletrack.nl